Η πρώτη ανεμογεννητρια

Κατασκευη ανεμογεννητριας καθετου αξονα

Η σελίδα αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος της κατασκευής ανεμογεννήτριας κάθετου άξονα. Επέλεξα να ξεκινήσω πρώτα με την κατασκευή κάθετου άξονα, κυρίως επειδή είναι ευκολότερη η κατασκευή σε σχέση με την ανεμογεννητρια οριζόντιου άξονα. Στη συνέχεια βέβαια θα προχωρήσω και στην κατασκευή οριζόντιου άξονα, την οποία και θα παρουσιάσω πάλι με τον ίδιο τρόπο...

Η καρδιά της κατασκευής είναι το μοτέρ. Ιδανικό είναι το μοτέρ το οποίο θα μπορεί με σχετικά λίγες περιστροφές ανά λεπτό να παράγει πάνω από 12V ώστε να μπορεί να φορτίσει 12βολτες μπαταρίες. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των μοτέρ όμως έχουν αυτή τη δυνατότητα σε πολύ υψηλές στροφές, συνήθως πάνω από 1.500 ανά λεπτό.

Γι΄ αυτό θα χρησιμοποιήσω ένα μοτέρ το οποίο χρησιμοποιείται σε τροχούς από ηλεκτρικά καροτσάκια, σκούτερ κλπ. Είναι 250W στα 36V, στις περίπου 400 στροφές ανά λεπτό. Έτσι λοιπόν, με μόνο 130 περιστροφές ανά λεπτό θα δίνει τα απαιτούμενα 12V και άνω.

Το μοτέρ αυτό το έφερα από την Κίνα και μου κόστισε συνολικά 150 ευρώ (κυρίως λόγω των υψηλών μεταφορικών αφού είναι βαρύ, αλλά και του τελωνείου)...

μοτερ ανεμογεννητριας

Στις τρύπες που προορίζονταν για τις ακτίνες του τροχού πάνω στον οποίο θα έπρεπε να ενσωματωθεί το μοτέρ, πέρασα μακριές βίδες πάχους 3mm για να στηρίξω το μοτέρ πάνω σε μια σταθερή βάση, όπως φαίνεται στην προηγούμενη αλλά και στην επόμενη φωτογραφία:

μοτερ ανεμογεννητριας από κοντά

Στη συνέχεια, άνοιξα στο κέτρο ενός κομματιού κοντραπλακέ μια τρύπα ενός εκατοστού (όσο είναι και ο άξονας του μοτέρ δηλαδή) και στερέωσα με ένα παξιμάδι τον άξονα του τροχού από την άλλη μεριά. Επειδή χρησιμοποίησα κοντραπλακέ, έβαλα και ένα δίσκο από γωνιακό τροχό για ενίσχυση. Αν ήταν μεταλλική η βάση και όχι από κοντραπλακέ δεν θα χρειαζόταν ενίσχυση (βλ. επόμενη φωτογραφία).

ενίσχυση ανεμογεννητριας

Επειδή η κατασκευή αυτή ήταν δοκιμαστική, χρησιμοποίησα ξύλο κοντραπλακέ για ευκολία. Το σωστό είναι να χρησιμοποιηθούν άκαμπτες μεταλλικές πλάκες για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Στις επόμενες δύο φωτογραφίες φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα περιστρέφεται: Ό άξονας είναι σταθερός στην κάτω βάση, στερεωμένος με παξιμάδι. Το μεταλλικό σώμα του μοτέρ είναι αυτό που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του.

βαση ανεμογεννητριας περιστροφη ανεμογεννητριας

Πάνω στην περιστρεφόμενη βάση θα τοποθετηθούν στη συνέχεια οι κομμένες σωλήνες pvc που θα προκαλούν την περιστροφή από τον αέρα που θα δέχονται πάνω τους.

Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος κατασκευής της ανεμογεννητριας...

Ενημερωτικό δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα φίλων των ιστοσελίδων μας και θα λαμβάνετε ανά δίμηνο e-mail με ενημέρωση για νέες κατασκευές με αιολική ενέργεια και φωτοβολταικα!

Στείλτε απλά το email στο οποίο θέλετε να λαμβάνετε αυτό το ηλεκτρονικό δελτίο:

Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι το email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή του ενημερωτικού δελτίου.

Πρώτο στην Ελλάδα!

Το πρώτο site στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιδιοκατασκευή ανεμογεννήτριας!