Ερωτήσεις για τις ανεμογεννήτριες

Ποιο είναι το ιδανικό ύψος για τις ανεμογεννήτριες;

Όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο. Τουλάχιστον όμως μερικά μέτρα ψηλότερα από το ψηλότερο εμπόδιο που υπάρχει σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων. Αυτό είναι το ιδανικό. Στην πράξη αναγκαστικά μπορεί να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί που μειώνουν λιγότερο ή περισσότερο την απόδοση της ανεμογεννήτριας.

Μπορώ να βάλω ανεμογεννήτρια στην ταράτσα του σπιτιού μου;

Αν είναι μια πολύ μικρή ανεμογεννήτρια (κάτω από 400W ονομαστικά) και γίνει σωστή τοποθέτηση και προορίζεται για ...παιχνίδι, τότε ναι. Μην περιμένεις με ένα τέτοιο σύστημα να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος κατά ένα άξιο λόγου ποσοστό...

Ποια είναι η σχέση μεταξύ μήκους πτερυγίων (ή διαμέτρου ρότορα) και ισχύος;

Για διπλάσιο μήκος πτερυγίων, έχουμς τετραπλάσια ισχύ της ανεμογεννήτριας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ταχύτητας ανέμου και ισχύος;

Για διπλάσια ταχύτητα ανέμου, έχουμε οκταπλάσια ισχύ της ανεμογεννήτριας.

Ποιές είναι οι διαφορές ανεμογεννήτριας οριζόντιου άξονα με ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα;

Χρειάζεται ένα ολόκληρο άρθρο για να τις αναλύσω. Το ετοιμάζω. Σε πολύ γενικές γραμμές, οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα είναι κατά πολύ αποδοτικότερες από τις ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα. Οι τελευταίες όμως έχουν κάποια πλεονεκτήματα όπως π.χ. η ευκολία κατασκευής τους.

Τι ανεμογεννήτρια χρειάζομαι για να καλύψω τις ανάγκες του σπιτιού μου;

Εξαρτάται από την κατανάλωσή σου, την τοποθεσία σου και πάρα πολλούς άλλους παράγοντες. Μη μου ζητήσεις να σου κάνω μια μικρή μελέτη. Δεν θα το κάνω :) Το κάνουν όμως οι εταιρείες που πουλάνε ανεμογεννήτριες.

Τι είναι το "Betz limit", το ανώτατο όριο ισχύος που μπορούμε να πάρουμε από τον άνεμο;

Ένας καλός άνθρωπος που τον έλεγαν Albert Betz (Γερμανός επιστήμονας), υπολόγισε το 1919 ότι το μέγιστο που μπορούμε να μετατρέψουμε από την κινητική ενέργεια του ανέμου σε μηχανική ενέργεια με την κίνηση ενός ρότορα (όπως στις ανεμογεννήτριες) είναι 59,3% ακόμη και με έναν ρότορα χωρίς καθόλου απώλειες.

Υπάρχει ένας απλός τύπος ώστε να υπολογίζω την ισχύ που μπορεί να δώσει μια ανεμογεννήτρια;

Ισχύς ανέμου σε Watt = 0.5 Χ επιφάνεια που καλύπτουν τα πτερύγια σε τ.μ. Χ 1,23 Χ τρεις φορές την ταχύτητα του ανέμου σε m/sec.

Το 1,23 ισχύει για ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα - όσο ανεβαίνουμε αλλάζει αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να επηρεάζει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η ισχύς του ανέμου. Εδώ μπαίνει το όριο του 59,3% που είπαμε αμέσως παραπάνω αλλά και οι απώλειες της ανεμογεννήτριας (τριβής, καλωδίων κ.α.).

Έτσι συνήθως η τελική ισχύς που παίρνουμε από τις ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα είναι το 30-40% της ισχύος του ανέμου που υπολογίσαμε με τον παραπάνω τύπο. Στις ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15-30%. Περισσότερα στο άρθρο για τον τρόπο υπολογισμού της αιολικής ενέργειας.

Αποτελούν οι ανεμογεννήτριες κίνδυνο για τα πουλιά και άλλα πετούμενα;

Ναι. Επίσης προκαλούν σεισμούς, τσουνάμι και βλάπτουν τον αμφιβληστροειδή των ματιών που τις αντικρύζουν. Χώρια που στο εσωτερικό τους κατοικούν και φαντάσματα...

Πέρα από την πλάκα για τις φοβίες που έχουν αναπτυχθεί από την έλλειψη γνώσης, η αλήθεια είναι ότι τα ενδημικά πουλιά συνηθίζουν την παρουσία των ανεμογεννητριών και τις αποφεύγουν. Για τα αποδημητικά πουλιά υπήρχε παλαιά τέτοιος κίνδυνος, σήμερα όμως τα αιολικά πάρκα τοποθετούνται έξω από τη διαδρομή τους.

Έτσι κι αλλιώς όμως, ο κίνδυνος πάντα ήταν μικρότερος για τα πουλιά από τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα ψηλά κτίρια και τα αυτοκίνητα, που προκαλούν πολλαπλάσιους θανάτους απ΄ ότι οι ανεμογεννήτριες. Δεν ζήτησε ποτέ κανείς την κατάργηση των αυτοκινήτων ή των πολυκατοικιών για αυτό το λόγο...

Ενημερωτικό δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα φίλων των ιστοσελίδων μας και θα λαμβάνετε ανά δίμηνο e-mail με ενημέρωση για νέες κατασκευές με αιολική ενέργεια και φωτοβολταικα!

Στείλτε απλά το email στο οποίο θέλετε να λαμβάνετε αυτό το ηλεκτρονικό δελτίο:

Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι το email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή του ενημερωτικού δελτίου.

Πρώτο στην Ελλάδα!

Το πρώτο site στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιδιοκατασκευή ανεμογεννήτριας!