Ανεμογεννητριες οριζοντιου ή καθετου αξονα

Σύγκριση, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου

Το πρώτο δίλημμα που αντιμετώπισα ήταν αν θα προχωρήσω στην κατασκευή ανεμογεννήτριας οριζοντιου ή καθετου αξονα.

Οριζόντιου άξονα (HAWT - Horizontal Axis Wind Turbines) είναι οι ανεμογεννήτριες οι οποίες περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα οριζόντιο ως προς το επίπεδο του εδάφους.

Είναι η συνηθισμένη εικόνα της ανεμογεννήτριας που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας, αφού αυτές έχουν επικρατήσει για διάφορους λόγους που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Στην εικόνα παραπάνω βλέπουμε μια τέτοια ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα. Τα πτερύγιά της περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα ο οποίος είναι οριζόντιος ως προς το επίπεδο του εδάφους.

Είναι φανερό ότι κάθε στιγμή, πρέπει να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση του ανέμου.

Οι ανεμογεννητριες κάθετου άξονα (VAWT - Vertical Axis Wind Turbines) αντίθετα, περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα ο οποίος είναι κάθετος ως προς το επίπεδο του εδάφους.

Οι ανεμογεννητριες καθετου αξονα, από τον τρόπο της κατασκευής τους, "πιάνουν" τον αέρα από κάθε κατεύθυνση.

Στην διπλανή φωτογραφία απεικονίζεται μια ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα τύπου "savonius", που είναι και η απλούστερη σε ότι αφορά την κατασκευή της.

Αποτελείται ουσιαστικά από ένα σωλήνα κομμένο στη μέση κατά μήκος, με τα δύο κομμάτια τοποθετημένα κάθετα όπως στο παρακάτω σχέδιο (αυτό που βλέπουμε όταν κοιτάμε κάθετα την ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα τύπου "savonius" από ψηλά):

Αυτός ο τύπος κάθετου άξονα ονομάζεται "savonius" και είναι ο ευκολότερος στην κατασκευή (σωστά μάντεψες, είναι και ο τύπος ανεμογεννήτριας με τη χαμηλότερη απόδοση)...

Υπάρχουν και άλλοι τύποι ανεμογεννήτριας κάθετου άξονα, που βελτιώνουν την απόδοση σημαντικά (πχ. "darrieus"), ποτέ όμως δεν φτάνουν την απόδοση μιας σωστά σχεδιασμένης ανεμογεννήτριας οριζόντιου άξονα, γι΄ αυτό και έχουν επικρατήσει οι τελευταίες.

Στα άρθρα για τις ανεμογεννήτριες θα δούμε βήμα προς βήμα την κατασκευή και των δύο τύπων ανεμογεννήτριας, δηλαδή και κάθετου και οριζόντιου άξονα. Έτσι θα δούμε και στην πράξη όλα αυτά που αναφέρονται στη θεωρία σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου...

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια σύγκριση των δύο τύπων ανεμογεννητριών, για να δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στις ανεμογεννητριες καθετου αξονα και οριζόντιου.

Ενημερωτικό δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα φίλων των ιστοσελίδων μας και θα λαμβάνετε ανά δίμηνο e-mail με ενημέρωση για νέες κατασκευές με αιολική ενέργεια και φωτοβολταικα!

Στείλτε απλά το email στο οποίο θέλετε να λαμβάνετε αυτό το ηλεκτρονικό δελτίο:

Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι το email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή του ενημερωτικού δελτίου.

Πρώτο στην Ελλάδα!

Το πρώτο site στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιδιοκατασκευή ανεμογεννήτριας!