Συγκριση ανεμογεννητριας οριζοντιου και καθετου αξονα

Πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα...

Στην κατασκευή ανεμογεννητριας καθετου αξονα, έχουμε τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Ανάλογα με τον τύπο ανεμογεννήτριας κάθετου άξονα, έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευκολία κατασκευής σε σχέση με την κατασκευη ανεμογεννήτριας οριζόντιου άξονα. Κυρίως όσον αφορά την ευκολότερη κατασκευή (ιδιοκατασκευη) των πτερυγίων και την έλλειψη της ανάγκης για μηχανισμό φρεναρίσματος της ανεμογεννήτριας σε υψηλές ταχύτητες ανέμου.
  2. Οι ανεμογεννήτριες καθετου αξονα δεν χρειάζεται να προσανατολίζονται κάθε φορά ως προς την κατεύθυνση του ανέμου. Λόγω κατασκευής "πιάνουν" τον αέρα από όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό τις κάνει καταλληλότερες σε τοποθεσίες όπου ο αέρας δεν είναι σταθερός ή όπου περιβάλλονται από κάποια μικρά εμπόδια (με σημαντικά μειωμένη απόδοση όμως).
  3. Το κόστος κατασκευής τους είναι χαμηλότερο από το κόστος κατασκευης μιας ανεμογεννητριας οριζοντιου αξονα λόγω απλούστερου σχεδιασμού.
  4. Είναι ασφαλέστερες διότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει κάποιο πτερύγιο, ούτε κινούνται με την μεγάλη ταχύτητα στροφών που κινούνται οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα.

Αντίθετα, τα μειονεκτήματα μιας ανεμογεννήτριας κάθετου άξονα είναι κυρίως τα εξής:

  1. Το πρώτο και σημαντικότερο μειονέκτημα είναι ότι οι ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα έχουν πολύ χαμηλή απόδοση. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τον τύπο "savonius" όπου δεν ξεπερνούν το 15%, αλλά και στους άλλους τύπους σε μικρότερο βαθμό (μια καλή μικρή ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα έχει μέση απόδοση 30%-40%).
  2. Από το προηγούμενο προκύπτει ότι για να έχει μια ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα την ίδια περίπου παραγωγή με μια οριζόντιου άξονα, θα πρέπει η κάθετου άξονα να έχει μέχρι και τριπλάσια επιφάνεια επαφής με τον αέρα. Αυτό συνεπάγεται μεγάλο όγκο και βάρος της κατασκευής.
  3. Λόγω χαμηλότερων στροφών περιστροφής ανά λεπτό, χρειάζονται πιο ισχυρούς ανέμους για να ξεκινήσουν την φόρτιση των συσσωρευτών (με δεδομένο το ίδιο μοτέρ σε οριζόντιου άξονα ανεμογεννήτρια).

Για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών οριζόντιου άξονα δεν χρειάζεται να επεκταθώ, αφού προκύπτουν από τα παραπάνω:

Τα πλεονεκτήματα του ενός τύπου είναι τα μειονεκτήματα του άλλου και αντίστροφα...

Όλα αυτά θα τα δούμε και στα άρθρα για την αιολικη ενεργεια και την κατασκευη (ιδιοκατασκευη) ανεμογεννητριας.

Ενημερωτικό δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα φίλων των ιστοσελίδων μας και θα λαμβάνετε ανά δίμηνο e-mail με ενημέρωση για νέες κατασκευές με αιολική ενέργεια και φωτοβολταικα!

Στείλτε απλά το email στο οποίο θέλετε να λαμβάνετε αυτό το ηλεκτρονικό δελτίο:

Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι το email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή του ενημερωτικού δελτίου.

Πρώτο στην Ελλάδα!

Το πρώτο site στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιδιοκατασκευή ανεμογεννήτριας!