Αγορά υλικών για κατασκευη ανεμογεννητριας

Για την κατασκευη ανεμογεννητριας χρειάζονται κάποια υλικά τα οποία είναι εύκολο να βρεθούν και μάλιστα αρκετά οικονομικά.

Το μοναδικό ηλεκτρονικό κατάστημα που διαθέτει τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα υλικά για κατασκευές σαν και αυτές που είδατε στις ιστοσελίδες μου, βρίσκεται στην Ελλάδα!

Δεν είναι δικό μου (δυστυχώς ή ...ευτυχώς), γνωρίζω όμως τα παιδιά εκεί και έχω μόνιμη συνεργασία μαζί τους, οπότε μπορώ άφοβα να τους προτείνω. 

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του καταστήματος φωτοβολταικων κ.λπ. είναι: www.greenenergyparts.com

Τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας

Για τα πτερύγια, η οικονομικότερη λύση είναι σωλήνες pvc (σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα αποχέτευσης). Κοστίζουν ελάχιστα και μπορούμε να τις προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα που πουλάει υδραυλικά είδη. Λεπτομέρειες για το πως κόβονται ώστε να σχηματιστούν τα πτερύγια έχω στα άρθρα για κατασκευη ανεμογεννητριας.

Αν και οι σωλήνες υδραυλικών είναι οικονομικές, δεν είναι όμως και η καλύτερη (ή ασφαλέστερη) επιλογή, ειδικά για πτερύγια μεγαλύτερα από 70 εκατοστά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερη η αγορά ενός έτοιμου (και ακριβού) σετ πτερυγίων από ένα κατάστημα που πουλάει ανεμογεννήτριες (τα σετ αυτά τα πουλάνε σαν ανταλλακτικά για τις ανεμογεννήτριές τους).

Τέλος, μια άλλη καλή λύση είναι η ιδιοκατασκευη πτερυγίων από ξύλο. Απευθύνεται όμως μόνο σε όσους γνωρίζουν και έχουν τα κατάλληλα εργαλεία (και την απαιτούμενη υπομονή για την κατασκευη τους).

Μοτερ ανεμογεννητριας

Το μοτέρ για ιδιοκατασκευη ανεμογεννητριας είναι το πιο δυσεύρετο κομμάτι. Πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν πολλά μοτέρ στην αγορά που να καλύπτουν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το βασικό που κοιτάμε σε ένα μοτέρ ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για κατασκευη ανεμογεννητριας είναι το εξής:

Διαιρούμε τον αριθμό των στροφών του (RPM) στην ονομαστική του ισχύ, με την ονομαστική του τάση. Το πηλίκο που προκύπτει θα πρέπει να είναι περίπου 20. Παράδειγμα: Έστω ότι έχουμε ένα μοτέρ συνεχούς ρεύματος (DC) με ονομαστική ισχύ 1.500W και τάση 110V στις 2.200 στροφές το λεπτό. Διαιρούμε 2.200 δια 110, οπότε το πηλίκο είναι 20 και το μοτέρ είναι κατάλληλο για ανεμογεννήτρια.

Υπάρχουν μοτέρ που μπορεί να βγάζουν συνεχές ρεύμα (DC) ή εναλασσόμενο (AC) που μπορεί να είναι και τριφασικό. Όλα είναι κατάλληλα αν τηρούν τις παραπάνω προδιαγραφές. Απλά το εναλασσόμενο το μετατρέπουμε με πολύ εύκολο τρόπο πριν φθάσει στις μπαταρίες σε συνεχές (με τη χρήση bridge rectifier ή ενός απλού ρυθμιστή φόρτισης για ανεμογεννήτριες). Καλό είναι το μοτέρ να είναι με μόνιμους μαγνήτες ώστε να μην χρειάζεται περιοδική συντήρηση.

Τα alternator αυτοκινήτου δεν είναι κατάλληλα για ανεμογεννήτριες γιατί χρειάζονται πολλές στροφές (πάνω από 1.500 στροφές ανά λεπτό - RPM). Ακόμα κι αν επιχειρήσουμε να πολλαπλασιάσουμε τις στροφές από την φτερωτή στο alternator με ιμάντα, το πρόβλημα θα είναι ότι δεν θα μπορεί να εκκινήσει εύκολα η ανεμογεννήτρια σε χαμηλής έντασης ανέμους, παρά μόνο σε πολύ ισχυρούς ανέμους που εμφανίζονται πολύ αραιά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Μια άλλη λύση είναι η ιδιοκατασκευή με μαγνήτες και πηνιόσυρμα. Δεν είναι και ότι ευκολότερο, αλλά για τους τολμηρούς ετοιμάζω ειδική αναφορά στη σελίδα με τα άρθρα για τις ανεμογεννητριες και την αιολικη ενεργεια.

Τα υπόλοιπα υλικά

Όσον αφορά τα υπόλοιπα υλικά για την ιδιοκατασκευη ανεμογεννητριας, όπως βίδες, καλώδια κ.λπ. μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς από ειδικά καταστήματα τέτοιων υλικών. Για παράδειγμα, καταστήματα υλικού ηλεκτρονικών ή ηλεκτρολογικού υλικού, Praktiker κ.λπ., υλικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή για φωτοβολταικα όπως το greenenergyparts.com

 

Ενημερωτικό δελτίο

Γραφτείτε στη λίστα φίλων των ιστοσελίδων μας και θα λαμβάνετε ανά δίμηνο e-mail με ενημέρωση για νέες κατασκευές με αιολική ενέργεια και φωτοβολταικα!

Στείλτε απλά το email στο οποίο θέλετε να λαμβάνετε αυτό το ηλεκτρονικό δελτίο:

Απεχθάνομαι την ανεπιθύμητη αλληλογραφία όσο κι εσείς! Σας διαβεβαιώνω ότι το email σας θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την αποστολή του ενημερωτικού δελτίου.

Πρώτο στην Ελλάδα!

Το πρώτο site στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιδιοκατασκευή ανεμογεννήτριας!